Kwiek_Banner_Basilicum-min

Basilicum kweken

Basilicum is een Italiaans kruid, met zachte blaadjes die zorgen voor een smaakexplosie in je maaltijden. Basilicum is lekker om te gebruiken in mediterrane gerechten, bijvoorbeeld in een pasta, groenteschotels of om een pesto of kruidenboter mee te maken.

Basilicum zaden zaaien

Basilicum is eenvoudig zelf te kweken in je kruidentuin op een warme en zonnige standplaats. De zaden kunnen zowel in de volle grond als in potten geplant worden. Alhoewel het een eenjarige plant is kunnen jonge planten in de winter overgehouden worden binnenshuis. Vanaf april kan je de basilicumzaden onder glas zaaien. Basilicumzaden moet je ongeveer 0,5 cm diep zaaien en dan lichtjes bedekken met aarde. Vanaf half mei kan je de basilicumzaden ook direct in de volle grond zaaien. Zorg bij het kweken wel voor een temperatuur van 20°C.

TaalZaai-instructies
NederlandsZaaien vanaf april t/m augustus onder glas. Na 4 weken verplaatsen naar de tuin of in bloempotten. Het hele jaar binnenshuis te kweken bij voldoende licht en circa 20°C. Eénjarige kruiden.
EnglishSow from April until August under glass. After 4 weeks move to the garden or into flower pots. Can be cultivated indoors all year round with sufficient light and approximately 20°C. Annual herbs.
DeutschAussaat von April bis August unter Glas. Nach 4 Wochen in den Garten oder in Blumentöpfe umziehen. Kann das ganze Jahr über bei ausreichendem Licht und ca. 20°C im Haus kultiviert werden. Einjährige Kräuter.
FrançaisSemer d’avril à août sous verre. Après 4 semaines, mettez-les dans le jardin ou dans des pots de fleurs. Peut être cultivé à l’intérieur toute l’année avec une lumière suffisante et une température d’environ 20°C. Herbes annuelles.

Bloei

In juli of augustus bloeit de basilicum. De kleine bloemetjes kunnen wit, lila of paars zijn. De bloemetjes zijn eetbaar; ze hebben dezelfde smaak als het blad maar dan iets zachter van smaak. Ook tijdens de bloei kun je de blaadjes gewoon oogsten en eten.

Basilicum oogsten

Bij basilicum kan je net zoveel blaadjes van de plant afhalen als je nodig hebt, het plantje groeit dan verder en maakt weer nieuwe blaadjes. De geplukte blaadjes kun je niet heel lang bewaren. Verwerk de bladeren daarom direct in een gerecht of bewaar het even in de koelkast. Ook kan je basilicum goed invriezen, dit kan je bijvoorbeeld doen door er een pesto van te maken en in een ijsblokjesvorm te doen.

Tips en weetjes

  • De naam basilicum komt uit het Grieks en betekent koninklijk
  • Voeg basilicum pas aan het eind van de bereiding van een gerecht toe, dan komt de smaak beter tot zijn recht
  • Verse basilicumblaadjes hebben veel meer smaak dan de gedroogde variant. 
  • Er bestaat naast de Europese basilicum ook Thaise basilicum, de blaadjes van deze plant kunnen paars zijn of ze hebben een paarse gloed. Ook smaken ze anders, de Thaise basilicum heeft meer een anijs/muntachtige smaak.
  • Basilicum combineert goed met mozzarella en tomaat, bijvoorbeeld op een broodje of als pizza margherita.