Kwiek_Banner_Courgette-min

Courgette kweken

De Courgette Black Beauty is een mooie, langwerpige en donkergroene courgette. Het kweken van deze plant is niet moeilijk, maar het is wel een plant die ruimte nodig heeft. Deze gezonde groente is lekker in een pasta of om een soep mee te maken.

Courgette zaden zaaien

Een courgette heeft veel ruimte nodig. Heb je deze ruimte niet dan kun je kiezen voor een klimmende soort of om de courgetteplant op te binden, dit zal ruimte besparen. Ook is het belangrijk om de zaadjes niet te vroeg te zaaien, aangezien ze niet goed tegen kou kunnen. Je kan ze eerst in een kas of binnenshuis zaaien om ze daarna over te plaatsen naar de volle grond, maar je kan ze van mei t/m juni ook meteen in de volle grond zaaien. Ze groeien namelijk best snel. De zaadjes moeten twee centimeter diep worden gezaaid. Geef de zaadjes met mate water, de zaadjes kunnen niet goed tegen te veel water, ze gaan dan namelijk rotten.

Kwiek Courgette Black Beauty

De Black Beauty is een donkergroene soort courgette. Kenmerkend aan dit soort is dat de productie hoog is, ook onder wisselende weersomstandigheden. De vruchten groeien rond de hoofdstengel en de plant is niet klimmend.

TaalZaai-instructies
NederlandsZaaien half april onder glas, verspenen in een pot en half mei buiten uitplanten. Of half mei direct buiten zaaien en in juni uitplanten. Oogst de courgettes als ze 15-20 cm groot zijn, dan blijft de plant lang nieuwe vruchten produceren. Éénjarige groente.
EnglishSow mid April under glass, prick out in a pot and transplant mid May. Or sow directly outdoors in mid-May and transplant in June. Harvest the courgettes when they are 15-20 cm tall, then the plant will continue to produce new fruit for a long time. Annual vegetable.
DeutschMitte April unter Glas aussäen, in einen Topf pikieren und Mitte Mai verpflanzen. Oder Mitte Mai direkt ins Freiland säen und im Juni auspflanzen. Ernten Sie die Zucchini, wenn sie 15-20 cm hoch sind, dann wird die Pflanze noch lange Zeit neue Früchte tragen.
FrançaisSemer mi-avril sous verre, repiquer dans un pot et repiquer mi-mai. Ou semer directement à l’extérieur à la mi-mai et repiquer en juin. Récoltez les courgettes lorsqu’elles atteignent 15-20 cm de hauteur, la plante continuera alors à produire de nouveaux fruits pendant longtemps. Légume annuel.

Bloei

Een courgette heeft een vrouwelijke en mannelijke bloem. De mannelijke bloem is een bloem op een steeltje, die er voor zorgt dat de vrouwelijke bloem kan worden bevrucht. Aan de vrouwelijk bloem groeit dan daadwerkelijk de courgette. In de zomer duurt het ontwikkelen van bloem tot courgette die je kan oogsten een paar dagen. Controleer dan ook regelmatig of je nieuwe courgettes kan oogsten.

Courgette oogsten

De courgettes kunnen geoogst worden als ze 15-20 cm groot zijn. Zo kan de plant ook steeds nieuwe vruchten produceren, tot wel 30 courgettes per plant. Als je de courgettes oogst wanneer ze veel groter zijn gegroeid, worden de courgettes minder smaakvol en waterig. Naast de courgette zelf kun je ook de courgettebloem eten, bijvoorbeeld in een salade of gefrituurd.

Tips en weetjes

  • Courgette heeft zelf niet heel veel smaak, maar neemt de smaak over van andere smaakmakers in een gerecht. Hierdoor is het een makkelijke groente om in verschillende gerechten te verwerken.
  • Vers zijn de courgettes het lekkerst, maar je kan ze ook een paar dagen bewaren op een koele plaats (maar niet in de koelkast). Ook kunnen courgettes ingevroren worden.
  • De courgette komt uit dezelfde familie als de komkommer, pompoen, meloen en augurk.
  • Spreid het zaaien van de courgettes, zodat je niet in 1x heel veel courgettes tegelijk hebt, maar je over een langere periode de courgettes kan oogsten.