Kwiek_Banner_Kruidenmengsel-min

Gemengde kruiden kweken

Gemengde kruiden bestaan uit een mengsel van bieslook, rucola, tuinkers, basilicum, peterselie. Dit mengsel is een goede oplossing voor iedereen die graag verschillende kruiden in één keer wil planten. De kruiden zijn een smakelijke toevoeging aan verschillende gerechten, bijvoorbeeld salades of pasta’s.

Gemengde kruiden zaden zaaien

Binnen kan je gemengde kruiden het hele jaar door zaaien, zolang je voldoende licht hebt en het ongeveer 20°C is. Een potje in de vensterbank is hiervoor de ideale plek. Buiten kan je gemengde kruiden zaaien vanaf maart t/m augustus. Er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat het om een mengsel gaat van verschillende kruiden. Dit houdt in dat de kruiden niet allemaal dezelfde kiemtijd hebben. Zorg ervoor dat er voldoende afstand is tussen de zaden. Na het zaaien moet je de grond licht vochtig houden. Hou er wel rekening mee dat in maart tot en met half mei ‘s nachts nog kan vriezen. Dan moet je voorzichtig zijn met bewateren. Na opkomst moeten de kruiden eventueel verplant worden als deze te dicht op elkaar gezaaid zijn. Een andere mogelijkheid is om de planten uit te dunnen.

TaalZaai-instructies
NederlandsZaaien buiten kan vanaf maart t/m augustus. Zaaien binnen kan het hele jaar bij voldoende licht en circa 20°C. Het zadenmengsel bestaat uit: bieslook, rucola, tuinkers, basilicum en peterselie. Éénjarige planten.
EnglishSowing outside is possible from March until August. Sowing indoors is possible the whole year through with sufficient light and approximately 20°C. The seed mixture consists of: chives, rocket, cress, basil and parsley. Annual plants
DeutschDie Aussaat im Freien ist von März bis August möglich. Die Aussaat im Haus ist das ganze Jahr über bei ausreichender Beleuchtung und ca. 20°C möglich. Die Saatgutmischung besteht aus: Schnittlauch, Rucola, Kresse, Basilikum und Petersilie. Einjährige Pflanzen.
FrançaisLe semis à l’extérieur est possible de mars à août. Le semis à l’intérieur est possible toute l’année avec une lumière suffisante et une température d’environ 20°C. Le mélange de graines se compose de : ciboulette, roquette, cresson, basilic et persil. Plantes annuelles.

Bloei

De gemengde kruiden verschillen ook van bloemen. De kleine basilicumbloemetjes bloeien in aren en kunnen wit, lila of paars zijn. De bloemetjes zijn eetbaar; ze hebben dezelfde smaak als het blad maar dan iets zachter van smaak. Ook tijdens de bloei kun je de basilicumblaadjes gewoon oogsten en eten. De bieslookbloemen zijn lilapaars, en ook eetbaar. Tijdens de bloei kun je nog steeds de sprieten oogsten. De bloeistengels kun je beter niet eten want die zijn hard en taai. De rucolabloemen kunnen zowel in de knop als in bloei geplukt worden en zijn mooi als garnering. De peterselieplant zal in het tweede jaar meer aandacht besteden aan het vormen van bloemen. In de meeste gevallen valt de smaak van de bladeren tegen wanneer de peterselieplant in bloei staat.

Gemengde kruiden oogsten

De oogsttijd is afhankelijk van het soort kruid. Tuinkers kan bijvoorbeeld sneller geoogst worden dan basilicum. Voor het oogsten pluk je de rijpe blaadjes van de plant, bij bieslook knip je de verse sprieten af. De verse geplukte kruiden kun je vaak niet heel lang bewaren, verwerk daarom de kruiden het liefst zo snel mogelijk in een gerecht.

Tips en weetjes

  • Voeg de gemengde kruiden pas aan het eind van de bereiding van een gerecht toe, dan komt de smaak beter tot zijn recht
  • Verse blaadjes van de gemengde kruiden hebben veel meer smaak dan de gedroogde variant
  • Door te kiezen voor gemengde kruiden kun je met één keer zaaien genieten van meerdere kruiden