Kwiek_Banner_Goudsbloemen-min

Goudsbloemen kweken

Deze mooie knaloranje en goudgele bloemen zijn makkelijke planten die niet veel verzorging nodig hebben. Ze zorgen voor een mooi fleurig geheel in je tuin.

Goudsbloem zaden zaaien

Goudsbloemen kan je vanaf eind maart t/m juni direct in de vollegrond zaaien. Dit kun je doen door de zaadjes in regels te zaaien of door ze breedwerpig uit te strooien over de grond en ze te bedekken met een klein laagje aarde. Als de zaadjes van de goudsbloemen zijn ontkiemd, groeien de planten snel. Na enkele weken kun je de zaailingen uitplanten.

TaalZaai-instructies
NederlandsZaaien vanaf eind maart t/m juni direct in de vollegrond. Zaaien kan zowel breedwerpig als in regels. Wist je dat de goudsbloem symbool staat voor dankbaarheid. Éénjarige bloemen.
EnglishSow from the end of March until June directly in the garden. Sowing can be done in rows or scattered. Did you know that the marigold is a symbol of gratitude? Annual flowers.
DeutschAussaat ab Ende März bis Juni direkt in den Garten. Die Aussaat kann in Reihen oder verstreut erfolgen. Wussten Sie, dass die Ringelblume ein Symbol der Dankbarkeit ist? Einjährige Blumen.
FrançaisSemer de fin mars à juin directement dans le jardin. Le semis peut se faire en ligne ou de manière dispersée. Saviez-vous que le souci est un symbole de gratitude ? Fleurs annuelles.

Bloei

De goudsbloemen groeien snel en bloeien lang, van juni t/m september. Ongeveer 8 à 9 weken na het zaaien verschijnen de eerste bloemen. Als je de uitgebloeide bloemen wegknipt, komen er weer nieuwe bloemen. Goudsbloemen blijven bloeien totdat het echt koud wordt. Als ze uitgebloeid zijn, maken de bloemen zelf weer zaadjes.

Goudsbloem oogsten

De bloemblaadjes van de goudsbloem kun je oogsten als de bloemen in bloei staan. Je kan de bloemblaadjes drogen bij een lage temperatuur, ze vers gebruiken of in olie zetten. De bloemzaadjes kun je verzamelen om ergens anders weer uit te zaaien of te gebruiken als wintervoer voor de vogels.

Tips en weetjes

  • Goudsbloem heeft een geneeskrachtige werking, zo is het ontstekingsremmend en helpt het bij sommige huidproblemen
  • Je kunt fijngehakte goudsbloem gebruiken om je rijst geel mee te kleuren
  • Aan de goudsbloem kun je zien wat voor weer het wordt, als de bloemen in de ochtend om 7 uur nog dicht zijn gaat het die dag regenen. Als de bloemen open staan wordt het die dag zonnig
  • De bloemblaadjes zijn eetbaar en zacht van smaak. Ze zijn bijvoorbeeld leuk om je salade of gerecht mee op te fleuren.