Kwiek_Banner_Kamille-min

Kamille kweken

Kamille is zowel een mooi als nuttig plantje, en erg veelzijdig in gebruik. Kamille werkt rustgevend en werkt tegen slapeloosheid en maagkrampen. Je kan er bijvoorbeeld thee van zetten of gebruiken in gerechten, zoals een salade.

Kamille zaden zaaien

Kamille is een makkelijke plant die weinig verzorging nodig heeft en ook niet veel eisen stelt aan de grond. Kamille kan je zaaien vanaf maart t/m juni direct in de volle grond op een zonnige standplaats. Zaai de kamille in regels met een afstand van 25 centimeter, eventueel kun je dit later iets uitdunnen. Het duurt ongeveer 14-21 dagen voordat de zaden ontkiemen. Als je de zaden nat maakt zal het ontkiemen sneller gaan. Ook de grond moet je na het zaaien vochtig houden. Zorg bij het kweken wel voor een temperatuur van 20°C.

TaalZaai-instructies
NederlandsZaaien vanaf maart t/m juni direct in de vollegrond. Kamillethee wordt gemaakt van gedroogde, half geopende bloemknoppen. Het hele jaar binnenshuis te kweken bij voldoende licht en circa 20°C. Eénjarige kruiden.
EnglishSow from March until June directly in the garden. Chamomile tea is made from dried, half-opened flower buds. Can be grown indoors all year round with sufficient light and around 20°C. Annual herbs.
DeutschAussaat von März bis Juni direkt in den Garten. Kamillentee wird aus getrockneten, halb geöffneten Blütenknospen hergestellt. Kann das ganze Jahr über bei ausreichendem Licht und etwa 20 °C im Haus angebaut werden. Einjährige Kräuter.
FrançaisSemer de mars à juin directement dans le jardin. Le thé à la camomille est fabriqué à partir de boutons de fleurs séchés et semi-ouverts. Peut être cultivé en intérieur toute l’année avec suffisamment de lumière et autour de 20°C. Herbes annuelles.

Bloei

Als kamille het naar zijn zin heeft zaait de plant zich makkelijk zelf uit. Dit gebeurt na de bloei als de zaden uit de uitgebloeide bloemen gevormd worden. De bloemen hebben een lange bloeitijd en bloeien van mei tot september. Tijdens de bloei groeit de bloembodem sterk omhoog. Aan het eind van de bloei staat de bloembodem 2 tot 3 maal zo hoog als breed. Als de kamille eenmaal bloeit in je tuin, heb je het jaar erna je tuin vol staan met kamille. Als de bloemen bijna uitgebloeid zijn, kun je de stengel afknippen en dan is de kans groot dat de plant nog een keer gaat bloeien. Ook houd je de plant op deze manier jonger, waardoor hij gemakkelijk nog een jaar overleeft.

Kamille oogsten

Tijdens de bloei kun je de bloemen die helemaal open staan oogsten en drogen. Kamille kun je de hele zomer door oogsten, vanaf mei. Oogst alleen de bloemen die open staan en een korte steel hebben.

Tips en weetjes

  • Van gedroogde half geopende bloemknoppen kamille kan je kamillethee maken
  • Kamille wordt gebruikt in cosmetica om haren blonder te maken of blonde haren te laten glanzen.
  • In een tuin kan kamille ervoor zorgen dat andere planten weer opleven als deze in de buurt van deze plant gezet worden.
  • Je kan ook kamille in je stoombad als je verkouden bent, hierdoor gaan je luchtwegen weer openstaan