Kwiek_Banner_Kerstomaten-min

Kerstomaten kweken

Kerstomaten zijn een leuke groente om te kweken. Zo lang ze op een zonnige plek staan, groeien ze goed. Dus ook in een binnentuin of balkon is deze groente goed te kweken. Deze groente is ook heerlijk als gezonde snack.

Kerstomaten zaden zaaien

Vanaf februari kan je de kerstomaten zaaien onder glas, dus in een kas of binnen voor het raam. Vanaf mei kunnen ze dan naar buiten. Of je kan ze in mei (na ijsheiligen) meteen buiten zaaien in de de volle grond. Houd bij het zaaien ongeveer 40 cm ruimte tussen de zaadjes. Bij kamertemperatuur ontkiemen de zaadjes ongeveer binnen 10 tot 14 dagen.

Kerstomaten

Kerstomaten zijn zoeter dan andere soorten tomaten. Ook zijn ze kleiner dan andere soorten tomaten. Hierdoor zijn ze lekker als snack, in een salade of op een borrelplankje.

TaalZaai-instructies
NederlandsZaaien vanaf eind februari onder glas. Na het verspenen uitplanten in een kas of later direct in de volle grond. Ideaal voor een binnentuin of een balkon. Éénjarige groente.
EnglishSow as of late February under glass. After pricking out, transplant to a greenhouse or later directly to the garden. Ideal for an indoor garden or a balcony. Annual vegetable.
DeutschAussaat ab Ende Februar unter Glas. Nach dem Pikieren in ein Gewächshaus oder später direkt in den Garten verpflanzen. Ideal für einen Innengarten oder einen Balkon. Einjähriges Gemüse.
FrançaisSemer à partir de fin février sous verre. Après le repiquage, repiquer dans une serre ou plus tard directement dans le jardin. Idéal pour un jardin intérieur ou un balcon. Légume annuel.

Bloei

Het is handig om een lange stok naast de tomatenplant te zetten, zodat de plant mooi omhoog groeit. De plant kun je om de 30 cm vastzetten aan de stok. Ook moet je de tomatenplant regelmatig dieven, dit is het weghalen van de kleine nieuwe stengeltjes in de oksel van de plant. Die stengels worden anders net zo groot als de hoofdstengel, waardoor er meer energie van de plant naar de stengels gaat dan naar de vruchten. Dus door te dieven zorg je dat er meer tomaatjes gaan groeien.

Kerstomaten oogsten

Kerstomaten kun je oogsten als ze rijp zijn, ze zijn dan mooi rood en stevig. Dit is ongeveer 10 weken na het zaaien. Eind september wordt het vaak al kouder, het is dan handig om de niet rijpe tomaten te oogsten en deze te laten narijpen. Oogst de tomaten met kroontje en al, zo blijven ze langer goed. Tomaten blijven het lekkerst als je ze buiten de koelkast bewaard, maar eet ze dan wel binnen een week op.

Tips en weetjes

  • Kerstomaatjes zijn ongeveer even groot als een kers, vandaar dat ze ook zo heten
  • Er bestaan ook witte, gele, bruine en zelf paarse tomaatjes
  • Kerstomaatjes zijn heerlijk om in een pasta of salade te doen
  • Oorspronkelijk komen kerstomaten uit Zuid-Amerika
  • Geplukte groene tomaten kunnen binnen nog rood worden, bewaar ze hiervoor in een papieren zak. Dit is ideaal voor als het buiten weer kouder wordt en er nog wel tomaten aan de plant zitten. Het narijpen kan nog versneld worden door een rijpe banaan of appel bij de tomaten te leggen. Let wel op, groene tomaten zijn giftig, dus die kun je beter niet eten.