Kwiek_Banner_Klaproos-min

Klaprozen kweken

Klaprozen zijn prachtige planten met opvallende bloemen in veel verschillende kleuren. De natuurlijke en meest voorkomende kleur is rood. Ook zorgen klaprozen voor meer bijen in je tuin.

Klaprozen zaden zaaien

De zaden van alle klaproos soorten zijn extreem klein. Per 30 vierkante meter heb je maar 1 gram nodig. Het zaaien van klaprozen (papaver rhoeas) is heel simpel: je strooit de zaadjes uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Het beste moment om klaproos te zaaien is in de herfst of het vroege voorjaar. Om tot bloei te komen heeft het zaad namelijk koud temperaturen nodig. Als je ze in de late zomer of herfst zaait dan gaan de klaprozen pas volgend jaar bloeien.

TaalZaai-instructies
NederlandsZaaien vanaf maart t/m juni direct in de vollegrond. Zaaien kan zowel breedwerpig als in regels. De klaproos houdt van een goed doorlatende grond. Éénjarige bloemen.
EnglishSow from March until June directly in the garden. Sow either scattered or in rows. The poppy prefers well-drained soil. Annual flowers.
DeutschAussaat von März bis Juni direkt in den Garten. Aussaat entweder verstreut oder in Reihen. Der Mohn bevorzugt einen gut durchlässigen Boden. Einjährige Blumen.
FrançaisSemer de mars à juin directement dans le jardin. Semer de manière éparse ou en ligne. Le coquelicot préfère un sol bien drainé. Fleurs annuelles.

Bloei

De klaproos kan tot 75 cm hoog worden. Als deze eenmaal in bloei staat dan heeft de klaproos veel zon nodig. Als het te droog is buiten, geef de klaprozen dan een beetje water. Afhankelijk van de soort en de weersomstandigheden bloeien klaprozen van juni tot augustus. Als je de dode bloemen verwijdert, zul je meer bloei van je planten krijgen. Je kan de dode bloemen ook juist eraan laten zitten om meer zaden te krijgen.

Klaprozen oogsten

Elke klaproos plant produceert met gemak honderden zaden. Die kan je verzamelen om ergens anders weer uit te zaaien. De zaden van klaprozen zijn eind september, begin oktober rijp, enigszins afhankelijk van het weer. Als de zaaddozen van de klaprozen eenmaal krijtachtig aanvoelen en rechtop staan, is het tijd om ze af te knippen. Je kan ze buiten in de zon of in een geventileerde ruimte op zijn kop drogen. Als ze droog zijn, maak je ze vervolgens open en schud je ze leeg om de klaprooszaden op te vangen.

Tips en weetjes

  • De klaproos is het symbool van de gevallen soldaten van de Eerste Wereldoorlog en staat symbool voor troost
  • De Grieken wijden de klaproos aan Aphrodite, de godin van de landbouw en het moederschap
  • De klaproos kan wel 100 zaadjes maken. Deze zaadjes worden door de wind verspreid, hierdoor kunnen ze overal in de tuin gaan groeien.
  • De zaadjes van de klaproos kunnen heel lang hun kracht behouden, waardoor je er na 10 jaar nog van kan genieten.
  • De klaproos is geurloos
  • Bij regen klapt de roos dicht, vandaar de naam klaproos