Kwiek Banner Madeliefje

Madeliefje kweken

Madeliefjes zijn mooie witte bloemetjes die in grasvelden, weides en bermen groeit.

Madeliefjezaden zaaien

Zaai de madeliefjes vanaf maart t/m juli direct buiten in de vollegrond. Verspreid de zaadjes goed en bedek ze met een dun laagje aarde. Geef de zaadjes regelmatig water. Het duurt anderhalf tot twee weken tot de zaadjes uitkomen. Het is leuk om de madeliefjeszaden te combineren met graszaad, zodat je madeliefjes tussen het gras opkomen.

TaalZaai-instructies
NederlandsZaaien vanaf maart t/m juli direct in de vollegrond. Zaad goed verspreiden en met een dun laagje aarde bedekken. Regelmatig besproeien. Leuk om te combineren met graszaad. Tweejarige bloemen. Voldoende zaad voor 1 m2.
EnglishSow from March to July directly in the garden. Spread seeds well and cover with a thin layer of soil. Water regularly. Nice to combine with grass seed. Biennial flowers. Sufficient seed for 1 m2.
DeutschAussaat von März bis Juli direkt in den Garten. Verteilen Sie die Samen gut und bedecken Sie sie mit einer dünnen Schicht Erde. Regelmäßig gießen. Gut zu kombinieren mit Grassamen. Zweijährige Blumen. Ausreichend Saatgut für 1 m2.
FrançaisSemer de mars à juillet directement dans le jardin. Répartissez bien les graines et recouvrez-les d’une fine couche de terre. Arrosez régulièrement. Agréable à combiner avec des semences de gazon. Fleurs bisannuelles. Suffisamment de graines pour 1 m2.

Bloei

De plantjes worden 10 tot 20 cm hoog. Madeliefjes zijn tweejarige bloemen, wat betekent dat de bloemetjes het tweede jaar opkomen. Het madeliefje heeft weinig zorg nodig, maar zorg wel voor een zonnige plek. Zonder zonlicht gaan de bloemen niet open.

Madeliefje oogsten

Je kan de madeliefjes oogsten om te drogen. In principe kan je ze het hele jaar door oogsten, maar in het late voorjaar (bijvoorbeeld juni) is het ideaal om te oogsten. Op dat moment in het jaar zijn de werkzame stoffen het hoogst, omdat het plantje dan op het hoogtepunt van zijn ontwikkeling is.

Tips en weetjes

  • Madeliefjes kunnen helpen bij eczeem
  • Van madeliefjes kun je (net als vroeger) een leuke bloemenkrans/armbandje maken
  • Madeliefjes staan ook leuk in een veldboeketje
  • Soms zijn de blaadjes van madeliefjes niet wit, maar rozewit