Kwiek_Banner_Rucola-min

Rucola kweken

Rucola is een leuke groente voor in de moestuin en lekker als smaakversterker in de salade. Door de gezonde eigenschappen wordt rucola ook beschouwd als geneeskrachtig kruid. Ook bij een pasta is deze groente met nootachtige smaak lekker als toevoeging.

Rucola zaden zaaien

Rucola is een makkelijke groente om te kweken. Het is een snelgroeiende plant, binnen twee weken kiemen de zaadjes en binnen vier weken kun je de eerste blaadjes al oogsten. Zaai rucola niet binnen, de zaadjes kunnen niet zo goed tegen warmte, ze worden dan heel lang en dun. De plant groeit het best in de halfschaduw en als ze niet te droog worden. Zaai de rucolazaadjes vanaf maart direct in de volle grond. Dit kan je in regels zaaien, maar ook breedwerpig, dit betekent het in een wijde boog uitstrooien van de zaadjes. Dit kan goed omdat rucolazaadjes kleine zaadjes zijn.

TaalZaai-instructies
NederlandsZaaien vanaf maart t/m september direct in de vollegrond. Zaaien kan zowel breedwerpig als in regels. Rucola heeft een nootachtige smaak. Makkelijke groente om te kweken. Eénjarige groente.
EnglishSow from March until September directly in the garden. Sowing is possible both wide and in rows. Rocket has a nutty flavour. Easy vegetable to grow. Annual vegetable.
DeutschAussaat von März bis September direkt in den Garten. Die Aussaat ist sowohl breit als auch in Reihen möglich. Rucola hat einen nussigen Geschmack. Leicht anbaubares Gemüse. Einjähriges Gemüse.
FrançaisSemer de mars à septembre directement dans le jardin. Le semis est possible aussi bien en largeur qu’en ligne. La roquette a une saveur de noix. Légume facile à cultiver. Légume annuel.

Bloei

In de zomermaanden zullen de rucolaplanten gaan bloeien. Ook als de plant bloeit kun je de blaadjes nog oogsten. De smaak is dan wel wat pittiger en ook iets meer bitter. Spreid het zaaien van rucola, zodat je over een langere periode rucola kan oogsten. Kies er bijvoorbeeld voor om zowel zaden in het voorjaar als in augustus te zaaien. Dan heb je in het voorjaar en in de herfst jonge rucolaplanten met lekkere blaadjes. Als de planten gaan bloeien, knip de bloeistengel dan weg. Na de bloei gaat de plant zaden maken en dat kost veel energie en gaat ten koste van de smaak en aanmaak van nieuwe blaadjes.

Rucola oogsten

Oogst de jonge blaadjes van rucola vlak voor je het wil eten, want je kan de geoogste rucola niet lang bewaren. De rucolablaadjes kan je oogsten wanneer ze ongeveer 10 centimeter zijn. De plant blijft telkens nieuwe blaadjes maken als je het hart van de plant heel laat.  Zolang de blaadjes nog lekker smaken, kun je blijven oogsten.

Tips en weetjes

  • Rucola heeft veel verschillende namen. Zo wordt het ook wel raketsla, pindasla, notensla zandkool of zwaardherik genoemd.
  • De bloemen van rucola zijn ook eetbaar, ze zijn zelfs iets zoeter dan de rucola blaadjes. Ook doorgeschoten rucola kun je eten, dit is nog pittiger en voller van smaak dan gewone rucola blaadjes.
  • Rucola is ook lekker om zelfgemaakte pesto van te maken
  • Door verlepte rucola een uurtje in een bak water worden ze weer iets frisser.
  • Ook de kiemen van de rucola zijn lekker en gezond.
  • In de ruimte (zonder licht en zwaartekracht) groeit rucola kriskras door elkaar. Dit bleek toen André Kuipers in 2004 rucolazaadjes mee de ruimte in nam en daar plantte voor dit experiment.