Kwiek_Banner_Tijm-min

Tijm kweken

Tijm is een lekker kruid, en heerlijk als smaakmaker in verschillende gerechten. Het smaakt bijvoorbeeld lekker bij verschillende pasta’s, soepen, stoofschotels en (groente)schotels.

tijm zaden zaaien

Tijm kan je vanaf maart zaaien onder glas of vanaf april t/m juni direct in de volle grond. Als je tijm vroeg in het voorjaar zaait, is de plant sterk genoeg om de winter door te komen. Bedek de tijmzaden bij het zaaien met maximaal 0,5 centimeter aarde. Hou de grond vochtig maar niet te nat, anders verrotten de zaden. Het duurt ongeveer 14 dagen voor de zaden om te ontkiemen. De planten worden ongeveer 30 centimeter hoog, houd hiermee rekening bij het planten.

TaalZaai-instructies
NederlandsZaaien vanaf maart onder glas. Of vanaf april t/m juni direct in de vollegrond. Het hele jaar binnenshuis te kweken bij voldoende licht en circa 20°C. Eénjarige kruiden.
EnglishSow from March under glass. Or from April to June directly in the garden. Can be cultivated indoors all year round with sufficient light and around 20°C. Annual herbs.
DeutschAussaat ab März unter Glas. Oder von April bis Juni direkt im Garten. Kann das ganze Jahr über im Haus kultiviert werden, bei ausreichender Beleuchtung und einer Temperatur von etwa 20 °C.
FrançaisSemer à partir de mars sous verre. Ou d’avril à juin directement dans le jardin. Peut être cultivé à l’intérieur toute l’année avec suffisamment de lumière et autour de 20°C. Herbes annuelles.

Bloei

Tijm bloeit vooral in mei en juni, ze krijgen dan kleine lipvormige bloemetjes. De bloemetjes zijn vaak lila, wit, roze of paars. Die bloemetjes van tijm kun je eten. Wilde tijm bloeit in bolvormige trosjes aan het eind van de stengels. De bloemen van de tijmplant trekken veel bijen en vlinders aantrekken. Tijm zal wel pas in het tweede jaar gaan bloeien.

Tijm oogsten

Tijm kan je oogsten aan het begin en tijdens de bloei in de vroege en midzomer. Aan het begin van de zomer, rond het middaguur, is het aroma bijzonder intens. Dan gaan namelijk de bloemen open en versterkt de zon het aroma. Dit is dan ook het ideale moment om tijm te oogsten. Geoogste tijm kun je in kleine bundels verzamelen en op een luchtige plaats met schaduw laten drogen. Deze vormen dan na enige tijden zaden die voorzichtig geoogst kunnen worden. Geoogste tijmzaden moet je eerst laten drogen voordat je deze donker en koel kan bewaren.

Oogst in het eerste jaar niet al teveel blaadjes, pluk alleen de topjes, je wilt namelijk dat de jonge planten groot en sterk zijn als de winter komt. Door het plukken van de topjes zorg je ervoor dat de plant gaat vertakken en steeds meer takjes en blaadjes maakt. Vanaf het tweede jaar kan je zoveel blaadjes oogsten als je wil. Laat wel ruim 1/3e deel van de plant intact, dan blijft de plant nieuwe takjes en blaadjes aanmaken.

Tips en weetjes

  • Tijm werd vroeger gebruikt als parfum in het badwater van de Grieken.
  • Tijm is ook lekker om kaas mee te kruiden.
  • De bloemetjes van tijm zijn aantrekkelijk voor bijen en hommels.
  • Wilde tijm, ook wel kruiptijm genoemd, is een goede bodembedekker.
  • Om de tijmblaadjes makkelijk van het stengeltje af te krijgen kun je gebruiken maken van een fijne zeef. Steek een steeltje tijm in de zeef en trek het er door heen, zo rits je alle blaadjes van het stengeltje af en blijven de blaadjes in de zeef liggen