Kwiek_Banner_Vergeet-me-niet-min

Vergeet-me-nietjes kweken

Vergeet-me-nietjes zijn mooie planten voor in je wilde bloementuin of border. Daarnaast heeft deze plant een mooie symbolische waarde. Hierdoor is het heel mooi om weg te geven en te laten blijken aan iemand dat je diegene niet vergeet.

Vergeet-me-nietjes zaden zaaien

Vergeet-me-nietjes kunnen zowel binnen als direct buiten in de volle grond worden gezaaid. Binnen kun je ze zaaien vanaf mei tot juni. Zaai de zaden in een bakje en zorg voor voldoende licht, warmte en vochtigheid. De jonge zaailingen kunnen dan vanaf juli of augustus in de volle onkruidloze grond geplant worden. De zaadjes kunnen ook direct in de volle grond worden gezaaid van mei t/m september. Houdt bij het planten buiten een onderlinge afstand van 25 cm aan. Kies voor een plek in de zon of halfschaduw. Vergeet-me-nietjes geven de voorkeur aan een vochtige en bij voorkeur kalkhoudende grond.

TaalZaai-instructies
NederlandsZaaien vanaf mei t/m september direct in de vollegrond. De vergeet-me-nietjes bloeien zeer vroeg in het tweede jaar. Staat mooi in de border of een wilde bloementuin. Tweejarige planten.
EnglishSow from May until September directly in the garden. The forget-me-nots flower very early in the second year. Looks good in a border or wildflower garden. Biennial plants.
DeutschAussaat von Mai bis September direkt in den Garten. Die Vergissmeinnicht blühen sehr früh im zweiten Jahr. Sieht gut aus in einer Rabatte oder einem Wildblumengarten. Zweijährige Pflanzen.
FrançaisSemer de mai à septembre directement dans le jardin. Les myosotis fleurissent très tôt la deuxième année. S’intègre bien dans une bordure ou un jardin de fleurs sauvages. Plantes bisannuelles.

Bloei

Vergeet-me-nietjes kunnen tegen een beetje vorst, maar zodra het erg gaat vriezen moet de plant beschermd worden. Vergeet-me-nietjes bloeien in het voorjaar. Omdat het een tweejarige plant is bloeien ze pas in het tweede jaar.

Vergeet-me-nietjes oogsten

Vergeet-me-nietjes kun je ook oogsten, bijvoorbeeld voor een leuk veldboeket of om je gerecht mee op te fleuren. Ze hebben geen uitgesproken smaak, maar de bloemetjes kunnen wel je gerecht opvrolijken. Vergeet-me-nietjes zijn ook mooie bloemen om te laten drogen en uit te delen.

Tips en weetjes

  • Een vergeet-me-nietje heeft een symbolische waarde en staat voor oneindige trouw en liefde
  • Er zijn meerdere verhalen over het ontstaan van de naam van de vergeet-me-nietjes
  • De Griekse naam van het vergeet-me-nietje is myosotis en dat betekent muis-oortje. Dit komt doordat de bladeren een beetje lijken op kleine muizenoortjes.