Kwiek Banner Viooltje

Viooltjes kweken

Viooltjes zijn veelzijdige planten die zowel in de tuin als op het balkon het goed doet. Dat stemt je vrolijk.

Viooltjes zaaien

Zaai de viooltjes vanaf februari t/m maart onder glas of vanaf mei t/m september direct in de vollegrond. Plant de zaadjes redelijk dicht bij elkaar in luchtige grond. Geef de zaadjes na het zaaien regelmatig voorzichtig water. Het is een tweejarige plant, dit betekent dat de plant het tweede jaar pas gaat bloeien.

TaalZaai-instructies
NederlandsZaaien vanaf feb t/m maart onder glas of vanaf mei t/m september direct in de vollegrond. Zaad goed verspreiden en met een dun laagje aarde bedekken. Regelmatig besproeien. Afhankelijk van zaaiperiode één of tweejarige bloemen. Voldoende zaad voor 2 m2.
EnglishSow from Feb to March under glass or from May to September directly in the garden. Spread the seeds well and cover with a thin layer of soil. Water regularly. Depending on sowing period, produce annual or biennial flowers. Sufficient seed for 2 m2.
DeutschAussaat von Februar bis März unter Glas oder von Mai bis September direkt in den Garten. Verteilen Sie die Samen gut und bedecken Sie sie mit einer dünnen Schicht Erde. Regelmäßig gießen. Je nach Aussaatzeit produzieren sie ein- oder zweijährige Blüten. Ausreichend Saatgut für 2 m2.
FrançaisSemer de février à mars sous verre ou de mai à septembre directement dans le jardin. Répartissez bien les graines et recouvrez-les d’une fine couche de terre. Arrosez régulièrement. Selon la période de semis, produisent des fleurs annuelles ou bisannuelles. Suffisamment de graines pour 2 m2.

Bloei

Het duurt twee tot drie weken tot de zaadjes ontkiemen. Om de beste bloemen van de viooltjes goed te laten groeien is het aan te raden om de bloemen uit te dunnen door de slecht groeiende bloemen af te knippen. De planten worden 25 cm groot.

Viooltjes oogsten

Zodra de bloemetjes van de viooltjes voldoende gegroeid zijn is het mogelijk om ze te plukken en op te eten. Bloemen van viooltjes zijn niet lang houdbaar indien ze geplukt zijn en kunnen het beste direct geconsumeerd worden. Je kan ook de zaden van de viooltjes oogsten. Zorg er wel voor dat je de zaden goed schoon en droog maakt, dan zou je ze daarna weer kunnen zaaien.

Tips en weetjes

  • Viooltje staat symbool voor nederigheid en bescheidenheid
  • Viooltjes zijn eetbare bloemen, leuk is het om ze bijvoorbeeld in ijsblokjes in te vriezen en ze door je glas water te doen in zomer
  • Viooltjes werden door de oude Grieken en Romeinen gebruikt voor de heerlijke geur van de bloemen in water of ze maakte er parfum mee