Kwiek_Banner_Zomerwortel-min

Wortels kweken

Wortels zijn een lekkere en mooi oranje groente. Wortels zijn een leuke groente om in je moestuin te kweken. Ze zijn verrassend zoet, lekker om als snack te eten of in een worteltaart, salade of hutspot te doen.

Wortelzaden zaaien

Wortelzaadjes zijn niet zo groot, dus zorg ervoor dat je ze niet te dicht bij elkaar zaait. Ook ontkiemen wortelzaadjes langzaam, dit duurt tussen de drie tot vier weken. Vanaf begin maart t/m eind juli kunnen wortelzaden direct in de volle grond worden gezaaid. Wortels kun je het beste meteen in de volle grond zaaien, ze zijn namelijk lastig te verplanten en de kans op wortelvlieg wordt met verplanten ook groter. Wortels zijn niet moeilijk kweekbare planten, ze hebben weinig voeding nodig. Zorg er wel voor dat de wortels regelmatig voldoende vocht krijgen.

TaalZaai-instructies
NederlandsZaaien vanaf maart t/m juli op regels direct in de vollegrond. Uitdunnen wanneer nodig. De zomerwortel heeft een hoge opbrengst. Eénjarige groente.
EnglishSow from March until July in rows directly in the garden. Thin out if necessary. The summer carrot has a high yield. Annual vegetable.
DeutschAussaat von März bis Juli in Reihen direkt in den Garten. Falls erforderlich, ausdünnen. Die Sommermöhre hat einen hohen Ertrag. Einjähriges Gemüse.
FrançaisSemer de mars à juillet en rangs directement dans le jardin. Éclaircir si nécessaire. La carotte d’été a un rendement élevé. Légume annuel.

Bloei

Wortels zijn tweejarige planten; het eerste jaar groeit de wortel en het tweede jaar bloeit de plant en maakt de plant zaden. Mensen oogsten meestal de wortels na het eerste jaar, hierdoor zien we de plant meestal niet in bloei. Als je niet alle wortels op krijgt aan het eind van het seizoen, laat ze dan in de grond zitten. De planten gaan dan bloeien en ze worden een goede voedselbron voor insecten.

Wortels oogsten

Na het zaaien moet je ongeveer drie maanden wachten tot je de wortels kunt oogsten. De bovenkant van de wortels komt dan boven de grond uit, en als je de wortels dik genoeg vindt kun je ze oogsten. In zandgrond kun je de wortels er voorzichtig uittrekken aan het loof. Bij een kleigrond kan je met een schep de wortels met grond en al eruit scheppen. Haal het loof na het oogsten van de wortel af, anders worden de wortels sneller zacht. Wortels zijn het

Tips en weetjes

  • Als de wortels droog zijn geworden, leg ze dan even kort in ijswater, dan worden ze weer wat verser.
  • Het loof van de wortels kan je na het kopen in de winkel er het beste zo snel mogelijk afhalen. Want het loof haalt het vocht uit de wortels, waardoor ze uitdrogen.
  • Wortels zijn ook heerlijk om een lekkere wortelcake mee te maken.
  • Door de familie van Oranje eten we nu voornamelijk oranje wortels, om de kleur Oranje te promoten. Voor de 17e eeuw hadden wortels namelijk allemaal verschillende kleuren, van paars tot wit.