Kwiek_Banner_Reuzen Zonnebloem-min

Zonnebloemen kweken

De zonnebloem is een vrolijke bloem en verschijnt in verschillende kleuren. Ze staan symbool voor vruchtbaarheid, vertrouwen, levenslust en kracht. Ook houden ze hommels en bijen gezond.

Zonnebloemzaden zaaien

Zonnebloemen (Helianthus) zijn eenjarig. Je kunt ze zaaien vanaf april. Zaai zonnebloemzaden op ongeveer 40 centimeter afstand van elkaar. Geef ze niet te veel water want daar houden ze niet van. Plant ze dan ook niet op een plaats waar het water kan blijven staan. Zonnebloemen houden van veel zon en van een vruchtbare bodem. Zonnebloem zaden ontkiemen na ongeveer 14-21 dagen. Als je de zonnebloemen in huis wilt houden kun je ze ook het hele jaar door in huis zaaien.

TaalZaai-instructies
NederlandsZaaien vanaf maart t/m april onder glas, of vanaf april t/m juli direct in de vollegrond. Het onder glas gezaaide plantje na 5/6 weken uitplanten. Plant op een zonnige plek in de tuin. Eénjarige bloemen.
EnglishSow from March to April under glass, or from April to July directly in the garden. Transplant the plant sown in a greenhouse after 5/6 weeks. Plant in a sunny spot in the garden. Annual flowers.
DeutschAussaat von März bis April unter Glas, oder von April bis Juli direkt im Garten. Pflanzen Sie die im Gewächshaus ausgesäten Pflanzen nach 5/6 Wochen um. An einem sonnigen Platz im Garten pflanzen. Einjährige Blumen.
FrançaisSemis de mars à avril sous verre, ou d’avril à juillet directement au jardin. Repiquer la plante semée en serre après 5/6 semaines. Plantez dans un endroit ensoleillé du jardin. Fleurs annuelles.

Bloei

Vanaf juli kun je de eerste bloemen verwachten. Ze bloeien door tot aan de eerste nachtvorst. Let wel op: als zonnebloemen erg hoog worden, is het handig om ze te ondersteunen met een bamboestok. De reuzezonnebloem (hellianthus annuus giganteus) kan wel tot 2,5 meter hoog worden! Leuk om met bijvoorbeeld je collega’s een groeiwedstrijd te houden.

Zonnebloemen oogsten

Als de reusachtige bloemen van de zonnebloem beginnen te hangen, is het tijd om deze af te snijden. De zonnebloem moet goed drogen voordat je de zaden kunt oogsten (bij voorkeur in een droge ruimte zoals een garage). Wanneer de zonnebloemen volledig gedroogd zijn kun je de zaden er uit laten vallen. Dit doe je door met je duim over de zonnebloem heen te wrijven. Bewaar de zonnebloemzaden voor volgend jaar of als wintervoer voor de vogels.

Tips en weetjes

  • Op 1 mei is het ‘Internationale Zonnebloemdag’
  • Het record van de hoogste zonnebloem dateert van 2014 en staat op de naam van een Duitse zonnebloem die maar liefst 9,17 meter hoog werd
  • Als zonnebloemen niet bestoven worden door insecten, kunnen ze zichzelf bestuiven