Kwiek_Banner_Vlindermengsel-min

Zaai-instructies Zweltabletten

Op deze pagina leggen wij uit hoe je gebruik maakt van de zweltabletten die zijn meegeleverd bij onze bedankjes.

Wat is een zweltablet?

Een zweltablet maakt het makkelijk om zaden te laten uitgroeien tot plantjes. Deze tabletten zwellen wanneer ze in aanraking komen met water. Door het net wat om de tablet heen zit ontstaat er een kluit. Deze kluit is ideaal om later het plantje in zijn geheel in de volle grond of in een grote pot uit te planten. Hierbij is geen risico op het beschadigen van het kiemplantje. Het net is biologische afbreekbaar. De kluiten houden goed water vast.

Hoe ga je te werk?

  • Plaats het zweltablet in een potje of schaaltje. Let op: de kant van het kuiltje moet aan de bovenkant.
  • Voeg 30 ml water toe aan het bakje, hierdoor gaat het tablet opzwellen.
  • Leg een paar zaadjes in het kuiltje. Let op: gebruik niet teveel zaadjes. Bij grote zaden gebruik je zelfs maar één zaadje (bijvoorbeeld bij een zonnebloemzaadje).
  • Druk de zaadjes voorzichtig aan en bedek ze met een klein laagje aarde van 3 mm. Geef ze regelmatig water.

Dat was het al! Je zaadjes hebben nu een ideale bodem met genoeg zuurstof en voedingsstoffen. Bij een temperatuur van 20-22 graden groeien de zaden uit tot een klein plantje. Zodra het een klein plantje is, kan je deze heel makkelijk verpotten of bijvoorbeeld in de tuin plaatsen. Het netje wat om het plantje heen zit lost uiteindelijk vanzelf op.

Wat is belangrijk om rekening mee te houden?

Je kan maar een klein aantal zaden tegelijk in een zweltablet zaaien. We raden aan om er maximaal drie te gebruiken. Knip, als de zaadjes zijn uitgekomen, de zwakke zaailingen weg. Zo gaat alle energie naar één zaailing en wordt dit een sterk plantje. Tuinkers is hierbij een uitzondering, hiervan kun je meerdere zaadjes in het zweltablet leggen. Dit omdat je tuinkers als kiemplant al gaat oogsten. De zaden uit het zakje hoef je dus ook niet allemaal in 1x te gebruiken. Als je de zaden meteen in de volle grond of een grote pot zaait kan je meerdere zaden tegelijk zaaien. Daarnaast is het belangrijk dat de jonge plantjes veel water en genoeg licht krijgen. Hierdoor groeien ze goed en krijg je een gezond plantje. De zaaiperiode van de zaadjes is afhankelijk van de soort zaden die je zaait, dit staat ook vermeldt op het zadenzakje.